Három fontos tény az e-sportról

Az e-sportok olyan videojáték-versenyek, amelyeken profi és amatőr játékosok egyaránt összecsapnak. Egyéniben vagy csapatban versenyeznek, egyre növekvő közönség előtt, online és személyesen egyaránt. Íme, az 5 legfontosabb tény, amit tudni kell az esportról mint iparágról!
Ha még soha sem hallottál róla, kezdd az alapoknál.

Az iparág növekedése robbanásszerű

Az első egyetemi e-sport csapatot az Illinois-i Robert Morris Egyetemen hozták létre 2014-ben. Jelenleg az e-sport évente közel milliárd dolláros bevételt generáló iparág. A Newzoo, az e-sport piackutató cég éves jelentése szerint a teljes globális e-sport közönség 2020-ban 495 millió főre nőhet, ami éves szinten 11,7%-os növekedést jelent.

A globális e-sport bevételek 1,1 milliárd dollárra nőhetnek 2020-ban, ami 15,7%-os növekedés 2019-hez képest. A bevételek növekedése háromnegyede a médiajogokból és a szponzorációkból származhat majd, ami nemcsak a játékosok, hanem a támogató szektorok, például a marketing számára is mutatja az iparágban rejlő lehetőségeket a reklám, információs technológia és elemzés terén.

Az e-sports nézőközönsége nem korlátozódik az internetre

Az élő események, mint például az Overwatch League Grand Finals, arénákat töltenek meg szerte a világon, miközben a legjobbak akár 1 millió dollárt meghaladó díjakat is szerezzenek. A 2019-es Grand Finals-t például a philadelphiai Wells Fargo Centerben rendezték meg, és egy hónappal a verseny előtt már minden jegy elkelt.

Közel 12 000 rajongó vásárolt az 50 és 250 dollár közötti jegyekből. Az e-sport nagy sikert aratott az olyan online streaming szolgáltatásokon keresztül, mint a YouTube és a Twitch, amelyek lehetővé teszik a nézők számára, hogy a világ bármely pontjáról nézhessék a játékosokat.

E-sport aréna épül Philadelphiában

A Fusion Arena várhatóan a nyugati félteke legnagyobb új építésű, erre a célra épített e-sport arénája lesz a philadelphiai sportkomplexum, az Xfinity Live! szomszédságában található. Ez az 50 millió dolláros aréna 3500 vendég befogadására alkalmas, és két erkélyes bárral, USB-portos klubülésekkel, exkluzív lakosztályokkal és rugalmas loge boxokkal várja majd a vendégeket. A Fusion Arénát a tervek szerint 2022-ben nyitják meg.


Kapcsolódó cikkek

Mit tartogat az e-sport jövője?

Mit tartogat az e-sport jövője?

Összefoglaltuk a legfontosabbakat.

Ezekkel a játékokkal érdemes belevágni az e-sportba

Ezekkel a játékokkal érdemes belevágni az e-sportba

Ha nem tudod, honnan indulj, most megmutatjuk.

A legjobb PC-játékok, amikről te sem szeretnél lemaradni

A legjobb PC-játékok, amikről te sem szeretnél lemaradni

Összeszedtük azokat, amelyeket mindenképp érdemes kipróbálnod.